Voor wie?
Maar voor wie zijn wij, als Henosis, nu eigenlijk?
Eigenlijk zijn we er voor iedereen. Heb je een luisterend oor of vertrouwenspersoon nodig? Of kamp je met een bijna niet te dragen burn-out? Onze doelgroep is groot en breed. Maar er zijn twee sleutelwoorden die haar allemaal samenbrengt:
Zingeving en Verbinden.
Wat is jouw eigen zingeving nu precies? En hoe kom je daar weer mee in verbinding? Wij bieden hierin meerdere handvatten en technieken.
Henosis biedt ondersteuning voor mensen die vastlopen in zichzelf en mentale klachten ervaren. We zijn niet op zoek naar een diagnose. Het gaat om jouw verhaal en de ondersteuning die jij belangrijk vindt. We zijn in die zin laagdrempeliger dan een psycholoog.
Hieronder een aantal voorbeelden voor wie Henosis een helpende hand kan bieden:
Het wordt allemaal wel eens te veel. Een opeenstapeling van tegenslagen, stress en onoverzichtelijkheid. Op je werk gaat het misschien stug en moeizaam, thuis loopt alles niet zoals gewoonlijk. Waar kan je nog terecht? Vaak wordt er gekeken naar praktische oplossingen en handvatten. Maar soms voelt het alsof er een extra uitlaatklep moet zijn.
“Waarom overkomt mij dit?”, “Waar heb ik dit aan te danken?”, “Kan ik wel verder?”
Dit zijn enkele van vele levensvragen waar iedereen wel een keer mee te maken krijgt. Er kunnen zich incidenten voordoen die heel je leven op zijn kop gooien. Je ziet door de bomen het bos niet meer. Een onverwachte tragedie of verlies. Het kan ons allemaal overkomen. Deze vragen kunnen je helemaal overspoelen zodat je geen uitweg meer kan of wilt zien. Dit kan twijfels, angsten en uitzichtloosheid met zich meebrengen.
Het kan voorkomen dat iemand niet per se een traumatische ervaring of een verliesmoment heeft gehad, maar wel in de put zit. “Wat voor zin heeft mijn leven nog?”, “Waar doe ik het eigenlijk nog voor?”, “Ik geloof er niet meer in…” Dit komt vaker voor dan je denkt. Mensen komen in een sleur, vereenzamen of worden niet snel opgevangen door hun omgeving.
Ieder mens heeft zingeving nodig. Zingeving kan vele vormen aannemen. Je krijgt energie van zingeving, het is je drijfveer, je ‘krijgt er weer zin in’. Zingeving is zeker niet vanzelfsprekend, het is een zoektocht en een proces. Een gebeurtenis kan een bepaalde zinvolle betekenis voor iemand krijgen. Het is de kunst hier een zingevingsaspect uit te kunnen halen. Alles kan volledig zinloos lijken, maar dat wil niet zeggen dat het niet zinvol hoeft te worden.
Er hoeft natuurlijk niet altijd iets heftigs aan de hand te zijn. Soms wil je gewoon een gesprek kunnen hebben met iemand die echt luistert met volle aandacht. Dit kan opluchtend zijn maar misschien biedt het ook wel nieuwe inzichten zodat je weer even verder kunt.
We verliezen allemaal een keer een dierbare. Soms kan dit verlies de overhand nemen in je dagelijks bestaan terwijl het leven wel doorgaat. Je kunt ervaren dat de grip op het leven verloren is en er geen energie, zin of behoefte is verder te kunnen/willen.
Door omstandigheden kan het voorkomen dat je een groot deel van je sociale leven kwijtraakt. Verlieservaringen, scheiding, verhuizing, ontslag etc. Zeker in deze rare tijden rondom COVID-19 kunnen mensen snel in een isolement raken, terwijl er wel een grote behoefte kan zijn aan sociaal en warm contact. Bij veel mensen ontstaat er eenzaamheid en/of isolement, hogere stressniveaus en een aanhoudende lusteloosheid.
Er komen wel eens onredelijke angsten of momenten van stress om de hoek kijken. Vaak weet je niet direct waar deze vandaan komen. Door te gaan zoeken en graven naar waar dit vandaan komt kan je het weer plaatsen en structureren. Alles wat een plekje kan krijgen kan verwerkt worden.